Vești bune pentru service-uri și proprietarii auto - UPDATE

APIA ne oferă câteva detalii și clarificări utile privind prevederile Ordonanței Militare nr. 8

În contextul pandemiei generate de Covid-19 și a măsurilor pe care autoritățile le implementează, s-a dezvoltat o atmosferă de incertitudine privind activitatea economică din această perioadă. Însă, există și vești bune atât pentru proprietarii de vehicule, cât și pentru sectorul auto și cel al reparațiilor și înreținerii vehiculelor.

În urma emiterii Ordonanței Militare nr. 8, APIA furnizează câteva informații și clarificări, provenite de la Grupul de Comunicare Strategică. Conform acestora, la întrebarea directă “Pot să mă duc cu mașina la service-ul auto?”, răspunsul este următorul:

“Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese și a reprezentanțelor auto sau a altor instituții de profil nu este interzisă prin nici o Ordonanță Militară, excepție făcând cele care își desfășoară activitatea în marile centre comerciale.

În cazul în care autoturismul prezintă o defecțiune care nu permite folosirea lui în condiții de siguranță, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanță sau alte unități de profil poate face acest lucru completând declarația pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităților persoanei/motiv justificat.

În cazul achiziționării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă și un document doveditor al tranzacției (factură, procură, contract, etc.)”.


Prevederile Ordonanței Militare nr. 8 privind reparațiile auto

Vă reamintim detaliile Ordonanței Militare nr. 8, prezentată de către ministul de interne în 9 aprilie, legate de activități care implică sectorul auto. Astfel, se prevede în mod expres că activitățile legate de achiziționarea de vehicule și piese de schimb și lucrările de reparare și întreținere auto sunt permise. Extras din textul ordonanței:

“Art.1, alin.(3) – Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei penru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto.”

“Art.1, alin.(5) – În declarația pe propria răspundere (...) persoanele prevăzute la alin.(3) menționează, ca motiv, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor.”

“Art.1, alin.(6) – Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, partea I. ”

“Art.21, alin.(1) – Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:
a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1 (...)”

“Art.21, alin.(2) - Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1-15 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.”


Ordonanța Militară nr. 8 este publicată în Monitorul Oficial al României din data de 10 aprilie 2020.