Tipuri de transmisii automate

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți constructori oferă clienților posibilitatea alegerii unor modele echipate cu transmisii automate. Tehnologia devine din ce în ce mai adoptată chiar și pe mașinile mici de oraș.

Iar adoptarea unei astfel de soluții tehnice nu face decât să ușureze viața celui de la volan.

Prima transmisie automată în producția de serie a fost lansată de General Motors și se numea Hydramatic. A fost introdusă pe un număr mare de modele, iar acest lucru a făcut să scadă costul producției, implicit și costul total al mașinii.

În prezent, există patru tipuri de transmisii automate folosite pe mașinile de serie: transmisia cu convertizor de cuplu, cea cu dublu ambreiaj, cutia CVT și cutia robotizată (sau automatizată).

Cea mai întâlnită transmisie automată este cea cu convertizor de cuplu. Construcția ei este simplă, iar acest lucru se traduce prin eficiență. Atât din punct de vedere al fiabilității, cât și în ceea ce privește consumul de carburant. Marele dezavantaj îl constituie rapiditatea cu care treptele sunt schimbate. Sunt lucruri perceptibile, însă nu atât de tare încât să spui că o transmisie cu convertizor nu este bună.

Una dintre cele mai noi transmisii automate este cea cu dublu ambreiaj. Da, este o cutie performantă, iar treptele sunt schimbate la nivel de milisecunde. Adică mai repede decât clipește ochiul uman. Totuși, spre deosebire de o cutie clasică cu convertizor, transmisiile cu dublu ambreiaj nu sunt la fel de confortabile datorită apariției unor mici smucituri. Totodată, din punct de vedere al mentenanței, uleiul unei transmisii cu dublu ambreiaj se va schimba mai des. În Grupul Volkswagen cutia se numește DSG, la Renault se numește EDC, iar la Porsche se cheamă PDK.

Cutia automată de tip CVT se mai numește și cutie cu raport variabil de transmisie. Este comună pe modelele venite din Asia și, în special pe mașinile care folosesc un sistem hibrid de propulsie în ciclul Atkinson. Această cutie nu are roți dințate, ci o curea și un set de conuri. Totuși, deși zgomotul produs e mai mare, CVT-ul rămâne cea mai fiabilă construcție a unei transmisii automate.

Cutia robotizată a fost disponibilă și pe modelele Dacia. Marele avantaj al acestui tip de transmisie automată: prețul de fabricație. La baza acestei cutii stă o transmisie manuală, însă treptele nu sunt schimbate de șofer prin apăsarea pedalei de ambreiaj, ci printr-un sistem electro-hidraulic. Totul se întâmplă automat, iar cutia robotizată este considerată cea mai eficientă din punct de vedere al consumului. Totuși, acest tip de transmisie rămâne cea mai lentă în funcționare, schimbarea treptelor fiind aproape la fel de lungă ca în cazul unui schimb de viteze făcut pe o cutie manuală.