Cum să eviți furtul din mașină atunci când ai sistem de acces fără cheie?

În ultimii 10 ani, tehnologiile din domeniul auto au evoluat rapid. Un exemplu ar putea fi chiar accesul în mașină și pornirea motorului. Dacă acum două decenii, publicul se minuna la văzul închiderii centralizate sau a telecomenzilor care puteau deschide portbagajul, astăzi, aceste lucruri par atât de vechi.

Locul lor a fost luat de sistemele de acces fără cheie. Se mai numesc și keyless entry și sunt capabile să descuie mașina atunci când posesorul cheii se apropie de portieră. Nu-i nevoie să mai scoți cheia sau cartela, ci pur și simplu te apropii de mașină și portiera se descuie. Cele mai noi sisteme de acest gen vin chiar și cu chei digitale instalate pe telefoanele inteligente. 

Dar odată cu această invazie a tehnologiilor bazate pe semnale electronice, că practic, despre asta vorbim, hoții operează într-un mod nou. 

Spre exemplu, în ultimii ani, furturile din mașini și de mașini au crescut vertiginos, iar în funcție de țara în care locuiești, rapoartele spun că mai bine de jumătatea dintre pagube nu sunt recuperate niciodată. 

Cum procedează hoții? Odată cu cardurile și cheile care trimit semnale către mașină pentru deblocarea portierelor, hoții folosesc un amplificator și transmițător. Apoi, identifică proprietarul și mașina, iar dacă acesta se află în apropierea ei (să zicem că mașina este parcată în fața casei, iar cheile sunt în apropiere de ușă), hoții pot intra în mașină.

Unul se poziționează cu transmițătorul în apropierea portierei mașinii, iar un al doilea se plimbă pe lângă casă cu un amplificator. Dacă cheia este suficient de aproape de amplificator, atunci semnal emis de aceasta va fi amplificat și transmis către transmițător. Astfel, hoții vor avea acces în mașină. Întregul proces durează câteva secunde și totul se face fără pic de sunet. 

În ultimii ani, constructorii au lucrat la diverse modalități pentru a împiedica acest mod de operare. Spre exemplu, BMW și Mercedes-Benz folosesc un senzor de mișcare, iar în cazul în care cheia se află într-un punct fix, semnalul emis de aceasta se va opri. Repornirea se va face doar după ce senzorul identifică din nou mișcarea. 

Cum poți evita astfel de evenimente? În primul rând, încearcă să-ți ții cheia într-un loc cât mai depărtat de pereții casei. Apoi, poți cumpăra tot felul de huse care blochează amplificarea semnalului cheii. Alte sisteme pot opri complet semnalul wireless al cheii. 

Totodată, dacă vrei să-ți asiguri mașina și mai bine, poți opta pentru un dispozitiv de urmărire. Sunt companii care se laudă cu un procentaj de peste 95% în recuperarea mașinilor furate.